Χειμωνιάτικος περίπατος στην παραδοσιακή αγορά της Κομοτηνής!

@panosgeorg

Η πόλη της Κομοτηνής

Η Κομοτηνή (παλαιότερα και Γκιουμουλτζίνα ή Γκιουμουρτζίνα, μεσαιωνικά ελληνικά: Κουμουτζηνά, Κομοτηναί ή Κομοτηνά), είναι πρωτεύουσα του γεωγραφικού διαμερίσματος της Θράκης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας και ανήκει στον Νομό Ροδόπης. Αποτελεί έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Ο αστικός της χώρος παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία χάρη στην ιστορία της και τον πολιτισμό της, στοιχεία που είναι υπεύθυνα και για τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα τα οποία είναι διάσπαρτα μέσα σε αυτόν. Στην περιοχή είναι έντονη η παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου που δίνει ιδιαίτερο χρώμα τόσο με τις ενδυμασίες και τα έθιμα όσο και με την αρχιτεκτονική χαρακτηριστικό δείγμα της οποίας αποτελούν οι μιναρέδες και τα καφασωτά παράθυρα των σπιτιών στις παλιές συνοικίες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η περιήγηση γύρω από τη Λαϊκή Αγορά, όπου υπάρχουν εμπορικά και άλλα καταστήματα.

Τόπος ιδιαίτερος και μοναδικός…

Ο τόπος αυτός είναι ιδιαίτερος και μάλλον μοναδικός για πολλούς λόγους. Κάθε γωνιά αυτού του τόπου μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία, που όμοιά του δεν μπορεί να συναντήσει πουθενά αλλού στη χώρα.

Και οι άνθρωποι, φιλικοί και φιλόξενοι, είναι έτοιμοι να ξεναγήσουν τον κάθε επισκέπτη και να του εξηγήσουν τις μοναδικές ιστορίες που συνοδεύουν τον τόπο αυτό.

Τοπία και μνημεία για κάθε ενδιαφέρον. Μια πρόκληση των  αισθήσεων και μια συνάντηση πολιτισμών και ιστορίας, που συντροφεύει, όσους έρχονται στην περιοχή σε κάθε τους βήμα.

Γιατί κάθε επίσκεψη στην Κομοτηνή είναι μοναδική και δημιουργεί στον επισκέπτη ένα αίσθημα προσδοκίας για την επόμενη φορά που θα ξαναέρθει.

Πέντε Πράγματα Που Πρέπει Να Κάνεις Στην Κομοτηνή!

  1. Βόλτα στα σοκάκια του κέντρου και στάση για ελληνικό καφέ
  1. Επίσκεψη στην Τσανάκλειο Σχολή και το Μουσείο Κ.Καραθεοδωρή
  1. Βόλτα στην οδό Αγ. Γεωργίου και το Λαογραφικό Μουσείο
  1. Βραδινή βόλτα στην πόλη
  1. Βουτιές στο Φανάρι

Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισκεφτήκαμε μεταξύ άλλων και την πόλη της Κομοτηνής, αλλά δυστυχώς οι ώρες παραμονής μας ήταν λίγες και έτσι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν χειμωνιάτικο περίπατο στο κέντρο της Κομοτηνής αλλά και την Παλιά Αγορά της. Εικόνες αυθεντικές, γνήσιες, υπέροχες…

Η παλαιά αγορά της Κομοτηνής

Η παλαιά αγορά της Κομοτηνής παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Περικλείεται από τις οδούς Ορφέως, Συντάγματος Κρητών. Βας. Παύλου, Πλ. Ηφαίστου, οδών Κανάρη, Κιλκίς Οδ. Ανδρούτσου, Γραβιάς, Ξενοφώντος και Βενιζέλου. Η αγορά χρονολογείται από την εποχή των Οθωμανών, και είναι ενταγμένη σε ένα Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα με μικρούς δρόμους και πανέμορφες πέργκολες που κατασκεύασε ο Δήμος Κομοτηνής από τη δεκαετία του 1990. Χαρακτηριστικό το μικρό εμβαδό των καταστημάτων που αγγίζουν ακραίες καταστάσεις. Εδώ θα βρείτε κάθε είδους κατάστημα από παλαιοπωλεία, καταστήματα τοπικών προϊόντων, Ρούχα, παπούτσια και γραφικά ταβερνάκια και αναψυκτήρια.

Το Κεντρικό Ηρώο (Σπαθί)

Βρίσκεται στην δυτική εξωτερική πλευρά του δημοτικού άλσους. Στο κέντρο ορθώνεται ογκώδεις στήλη ύψους 14μ., που φέρει τεράστιο μεταλλικό ομοίωμα ξίφους, τοποθετημένου κατακόρυφα. Όλη η επιβλητική κατασκευή καλύπτεται από λευκό μάρμαρο. Το Ηρώο είναι το επίκεντρο του εορτασμού των εθνικών κ. α. επετείων. Εδώ πραγματοποιούνται οι καταθέσεις στεφάνων, ενώ κάθε Κυριακή γίνεται η έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και φιλαρμονικής, που ανακρούει τον εθνικό ύμνο. Οι στιγμές αυτές, όχι σπάνια, προκαλούν αμηχανία στον αμύητο περιηγητή, ο οποίος παρακολουθεί το μέγεθος του σεβασμού τον οποίο επιδεικνύουν όλοι οι διερχόμενοι – εποχούμενοι και πεζοί – που παραμένουν σε πλήρη ακινησία έως ότου η σημαία ολοκληρώσει πλήρως την κίνησή της πάνω στον υψηλόκορμο ιστό. Το Ηρώο κατασκευάστηκε το 1970 και πολλές φορές στοχοποιήθηκε ως μνημείο της εποχής της επτάχρονης δικτατορίας 1967-1974.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το https://visitkomotini.com/  

@visitkomotiniofficial